La Comissió Europea ha publicat recentment un informe extens titulat El futur de la competitivitat europea: anàlisi i recomanacions, en què s’analitzen les polítiques sectorials i horitzontals que influencien la posició competitiva de la Unió Europea (UE) en l’economia global. Aquest informe, publicat el setembre del 2024, identifica reptes i proposa solucions enfocades a millorar l’eficiència, la sostenibilitat i la resiliència de sectors clau.
Energies i matèries primeres crítiques: la UE afronta desavantatges importants en termes de preus energètics i volatilitat, comparats amb altres regions. Amb preus del gas i l'electricitat significativament més elevats, l'informe subratlla la necessitat de reduir la dependència dels mercats a curt termini i potenciar contractes a llarg termini amb proveïdors fiables. L’elevat cost de l’energia a Europa, en comparació amb altres regions com els EUA o la Xina, afecta negativament la competitivitat industrial. La crisi energètica derivada de la guerra d'Ucraïna ha intensificat aquesta problemàtica.
Digitalització i tecnologies avançades: per a enfortir la competitivitat, l'informe posa èmfasi en la digitalització i la millora de les capacitats en intel·ligència artificial (IA) i semiconductors. La Comissió planteja objectius per a impulsar la infraestructura digital, com les xarxes de banda ampla d'alta velocitat, clau per al desenvolupament de l'ecosistema digital europeu.
Transició ecològica i tecnologia neta: el document destaca el paper de les tecnologies netes en la transició energètica, recalcant la necessitat d'invertir en renovables, així com en tecnologies com la captura i l'emmagatzematge de carboni (CCUS) i en energies com la nuclear de petita escala (SMRs) per a millorar la seguretat d'abastiment.
Indústries intensives en energia: les indústries que depenen intensament de l'energia, com la siderúrgia i el paper, es troben fortament afectades pels costos energètics elevats. Propostes per a la millora inclouen inversions en eficiència energètica i el desenvolupament de contractes de compra d'energia (PPAs) per estabilitzar els costos energètics.
Automoció i mobilitat: en l’àmbit de l’automoció, la Comissió Europea promou el suport a la transició cap als vehicles elèctrics i l’establiment d’una cadena de subministrament robusta en matèries primeres essencials com les bateries i els semiconductors, així com la millora d'infraestructures de càrrega.
L’informe ofereix recomanacions amb dos objectius principals: reduir el cost de l’energia per a usuaris finals i accelerar la descarbonització. Això inclou una aposta per les energies renovables, la innovació tecnològica i una revisió de la governança per facilitar les inversions. També es proposa una millor coordinació en la gestió d’infraestructures i l'optimització del mercat energètic europeu per a estabilitzar els preus.
La implementació de les mesures proposades podria afavorir una competitivitat més sostenible, reduir la dependència energètica de la UE i promoure el lideratge europeu en sectors estratègics. La Comissió espera que aquestes accions preparin Europa per afrontar les futures crisis energètiques amb més resiliència i estabilitat en els preus.
La UE s'enfronta a grans desafiaments en un món cada cop més interconnectat i competitiu, però també té oportunitats per enfortir la seva competitivitat global si adopta una estratègia coherent i coordinada.
La capacitat d'inversió, el suport a les PIME, la transició energètica i la digitalització seran essencials per posicionar Europa com a líder en sostenibilitat, innovació i tecnologia.
Aquest informe suposa una guia estratègica essencial per a empreses i organitzacions com les que formen part del Clúster MAV que busquen mantenir i millorar la competitivitat en un context de canvis globals. Us el podeu descarregar aquí.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com